World War Z: An Oral History of the Zombie War

Författare: Max Brooks

Känd för: Mel Brooks son. Författare till boken The Zombie Survival Guide: Complete Protection from the Living Dead (2003)

Aktuell med: Hans bok  World War Z: An Oral History of the Zombie War (2006) ska bli film.

Recension

World War Z: An Oral History of the Zombie War

Flera år efter det stora zombiekriget får vi följa vår icke namngivna berättare intervjuar överlevande av The Crisis, The Dark Years, The Walking Plague som också är benämningen World War Z.

I början kände jag mig tveksam till en bok som handlade om tiden efter kriget. Jag menar eftersom vi får läsa intervjuer med de som överlevt så vet man redan att människorna vann. Hur spännande kan det vara?

Riktigt spännande visade sig svaret vara. Allt börjar i Kina där viruset uppenbarar sig och sprider sig vidare till andra länder. Vi får följa hur  olika personer hanterade den annalkande zombiekrisen samt hur de olika länderna agerade när de insåg vad som höll på att hända. Vissa länder förberedda sig, medan andra vägra tro att det kunde vara utom kontroll, vilket bara gjorde att krisen blev än värre.

Max Brooks språk fångar en omedelbart och man sitter som klistrad och har svårt att lägga ifrån sig boken. När man väl tittar upp inser man att hela dagen har gått och det har börjat skymma.  Med förvånansvärd realism, vilket kan låta motsägelsefullt eftersom det är en zombiefiction vi talar om.

Att få följa livsödet hur en blind man överlevde zombiekatastrofen eller hur en kvinnlig pilot som blivit nedskjuten ensam får försöka överleva i en ogästvänlig värld blir väldigt intressant, men det för mig mest minnesvärda är ändå historien om den kinesiske sjömannen som berättar om hur han överlevde ombord på den kinesiska flottans främsta fartyg.

Historierna är avslutande och relativt korta. Den stora fördelen med detta är att du aldrig tröttnar på berättelsen. Det tråkiga är att vissa berättelse faktiskt inte håller samma kvalitet, det säger sig självt att i en bok på över 300 sidor så kommer en del historier inte vara lika fängslande. Tyvärr är det berättelserna i slutet av boken som inte håller samma högklassiga kvalitet som resten. Kanske har det att göra med att det känns som man redan läst allt en gång innan. Boken är några historier för lång för att hålla toppklass hela vägen.

Trots att boken tappar fart i slutet är det med lätthet den absolut bästa zombienovellen och jag rekommenderar den verkligen till alla som uppskattar fiction. Man måste inte vara en zombiefanatic för att uppskatta boken, det räcker att man gillar fiction eller helt enkelt en bra story.

Mitt betyg på boken är trots att den tappar lite ändå 4.5 av 5 möjliga.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , ,