Night of the Living Dead (1990) Remake

Notld1990.jpgTom Savini som tidigare samarbetat mycket med Romero (och även fortsatt efteråt)  var bl.a. med i Romeros Dawn of the Dead fick chansen att göra en nyinspelning av klassikern Night of the Living Dead.

Remaken sägs ha kommit till  på grund av problem över att originalfilmen blev sk public domain, vilket gjorde det svårt att tjäna pengar på originalet . Så här i efterhand får man säga att det har varit mycket positivt för oss zombieälskare, för den här remaken står verkligen starkt på egna ben.  Savini anlitades ursprungligen för att utföra specialeffekter men övertalades att regissera. Vad gäller specialeffekter så är de mycket återhållsamma och filmen är trogen originalet, vad gäller känsla. Enligt Savini själv var inspelningen ett helvete, men slutresultatet gör att filmen till skillnad från originalet fortfarande så här 26 år efteråt fortfarande håller. Där originalet har åldrats så håller den här versionen ända in i kaklet.

Filmen får anses vara en av de bästa i zombiegenren och har enligt mitt tycke inte hyllats lika mycket som den förtjänar. Tony Todd (känd från bl.a. Candyman) i en av huvudrollerna gör en strålande rollprestation. Detta är filmen som alla andra zombiefilmer ska jämföras med.

Betyget för filmen blir 9.5/10

 

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.