I am Legend

Boken I am Legend har tidigare filmatiserats. Först var det Last Man on Earth med Vincent Price i huvudrollen och fienden var zombies sedan var det Charlton Heston som slogs mot mutanter och nu i den senaste filmatiseringen var det Will Smith mot …zombies eller?

Professor Kostas diskuterade den här frågan på ett seminarie nyligen.

Följande talar för att de är zombies enligt Kostas: 1) Vampyrism överförs genom en förbannelse som härstammar från de bibliska figurerna Kain och Abel. Smittan i I am legend är i grund och botten en virussjukdom. 2) Vampyrer är högintelligenta, attraktiva och kulturintresserade (gay?). De smittade i I am legend verkar inte speciellt smarta. De attraherar säkert såna utan krav och andra som gillar att ragga på skadat gods, men merparten av mänskligheten tycker nog inte att de är speciellt upphetsande. Nåt större kulturintresse stöter man heller inte på i filmen. 3) Vampyrer är enstöringar och är i klar minoritet på jorden. Zombies däremot, lever i grupper och är oftast i klar majoritet.

Följande talar emot att de är zombies: 1) Viss intelligens och kommunikation inom gruppen. 2) Dålig eller ingen tolerans för solljus. 3) Ökad styrka, snabbhet och rörlighet. 4) De är inte levande döda. Viruset i filmen dödar 90% av mänskligheten, 1% är helt immuna, och 9% får de symptom man ser i filmen. De har alltså inte dött, utan bara genomgått en mutation som i ganska stor utsträckning ändrar de smittades fritidsintressen. 5) Vissa har total immunitet mot smittan. Aldrig hört talas om nån som är immun mot zombiefiering.

Så frågan är, vad möter Will Smith i I am Legend, zombies, vampyrer eller mutanter, vad säger ni kära läsare?

Vilken av filmerna man helst ska se så föredrar jag faktiskt Omega Man med Charlton Heston bråkandes mot mutanter.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.