Dead Nation PS3 Recension

För inte så länge sedan fick de flesta Playstation 3 (PS3) ägare en deal från Sony som gjorde att de fick välja några spel gratis pga debaclet där folks lösenord för Playstation Network släpptes vind för våg. Ett av spelen man kunde var Zombie-spelet Dead Nation.

Alldeles nyligen släpptes expansionen till Dead Nation Road of Devastation. Vad kan då vara bättre än att vi kastar ett getöga på Dead Nation.

DEAD NATION

Dead Nation är ett Shoot ’em up-spel där man får se allt uppifrån. Vi som minns och älskade det gamla goda spelet Commando som fanns bland annat till Commodore 64 känner igen oss väl. Spelet är dock självklart mer uppdaterat och med snyggare grafik och 3d effekter än vad Commando någonsin hade. Anledningen jag nämner just Commando är att när jag skulle skriva den här recensionen så dök det spelet upp i mitt huvud, så ni yngre förmågor som inte har en aning vad jag pratar om får leva med den referensramen, vi andra nickar och minns med välbehag.
En hord av fiender mot en ensam man. Ett välkänt och lyckat grepp i ny kostym. Vi har sett det förr, frågan är om det fungerar även den här gången?

Dead Nation är utvecklat av Housemarque och släpptes i slutet av 2010 via Playstation Network och kan spelas enskilt, co-op och online.

Bakgrundsstoryn i spelet är enkel, det utspelas i en värld där en zombie-epidemi råder (Det är också därför den recenseras i Zombieguiden (duh!)) och det är spelarens uppgift att döda dessa zombier. Du är en ensam om att icke påverkas av zombiesmittan och ska försöka hitta källan till smittan.


Du kan välja mellan att vara en man eller kvinna och under spelets gång kan du samla på dig mer vapen och även uppdatera dem.

Det finns olika sorters zombier och vi som spelat Left4Dead ser att de olika zombietyperna i Dead Nation har inspirerats av Left4Dead.

Bland annat finns det tjockiszombier som sprängs när de kommer när en samt de snabba zombierna som hoppar på en när man vänder ryggen till.

Stilen i spelet ger en serietidningskänsla och de små filmsekvenserna mellan de olika nivåerna är gjorda som en serietidning. Det är en mörk värld spelet utspelar sig i. En mörk och för en Shoot ’em up-spel också en förvånansvärt detaljrik värld.

När man spelar det här spelet så gäller det att vara snabb på avtryckaren för det är många zombier i spelet.

För varje zombie du dödar får du lite pengar, för pengarna kan du köpa på dig bättre vapen. Det finns även möjlighet att hitta pengar i övergivna bilar eller lådor utspridda på kartan. Man kan även hitta olika rustningar för att bättra på sin karaktär.

En rolig sak i spelet är att man mellan spelsekvenserna får reda på hur många man själv dödat och hur många som har dödats i de olika länderna där spelet spelas och allt presenteras på en topplista som instigerar en att spela mer för att hjälpa sitt land att komma högre upp på topplistan.

Det finns som sagt möjlighet att spela online, men det fungerar inte som en sales pitch för mig. Att spela med polaren är självklart alltid roligt, men det höjer inte spelets känsla något nämnvärt. Roligast blir det om man spelar i samma rum så man kan ta en öl och snacka skit tillsammans medan man väntar på bättre väder, eller nått.

På tal om känsla, så förutom de små filmsekvenserna så finner man tyvärr ingen riktig zombiekänsla i spelet. Något man kanske inte heller ska begära i ett Shoot ’em up-spel. Spelet känns som och är ett vanligt Shoot ’em up. Gillar man Shoot ’em ups och gillar zombier så är spelet att rekommendera. Det ger några timmars förströelse och är väl värt pengarna för en som gillar den typen av spel. Spelet påminner om filmen Resident Evil 2. Med det menar jag en massa schyssta zombier och häftiga vapen i en salig blandning, men tyvärr för en zombieälskare får manaldrig en känsla av att känna sig i underläge. Man blir aldrig rädd trots att hela skärmen kryllar av zombies, paniken, svetten och känslan av allt är dödsdömt infinner sig aldrig.

Saknar du precis som jag ett spel som får en att känna sig ensam, rädd och övergiven i en värld där alla har vänt sig emot en, där civilisationen inte är ett skydd utan ett hot, så är inte detta spelet du väntade på. Vill du slå ihjäl lite tid medan du väntar på att nästa avsnitt av The Walking Dead ska sändas, så gör det däremot sitt jobb bra.

Lite förklaring vad gäller betygen nedan. Med betygskriteriet zombiekänsla menas graden av att det litterära verket ger en känsla av hopplöshet och civilisationens förfall.

Nåväl dags att betygsätta spelet!

Betyg sätts mellan 1 och 10 och följer som nedan,

Zombiekänsla 2

Grafik 6

Story 6

Skrämselfaktor 3

Helhet 5

Har du spelat igenom alla dina andra zombiespel så är det värt några kronor och lite av din tid. Då det går att spela igenom spelet rätt snabbt så är det skönt att det kommit en expansion som förlänger spelet en lite stund till. För er som gillar troféer och undrar vad som finns i det här spelet så rekommenderar jag trophy whore där kan nu läsa den ALLT om troféerna i spelet.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , ,